středa 5. prosince 2012

Quilling-ová technika


Jestli čtete tento blog průběžně, nebo alespoň jste občas projeli poslední příspěvky, jistě jste zaregistrovali, že jsem se zmiňovala o tom, že se chystám dělat vánoční přání. Tento příspěvek zatím fotografie přáníček neobsahuje, ale spíš je to ukázka, jak výtvory vznikaly - proto fotografie nejsou nijak zvlášť kvalitní, nejčastěji totiž něco vyrábím po nocích a pak už se fotí pouze s bleskem. Samotná přání se chystám vystavit až v době, kdy budou přáníčka rozeslána - přeci jen sem občas chodí i ti, kterým jsou adresovány :)


Co se týče samotné quillingové techniky, ještě asi před dvěma týdny to pro mě byla španělská vesnice a velká neznámá. Tedy, neříkám, že teď jsem už profík - to zdaleka ne. Ve zkratce řečeno - pomocí tenkých smotaných proužků vytváříte různé obrazce (např. kolečka, spirálky, kapky, srdíčka, lístečky, atd), které poté slepujete k sobě a vytváříte celé obrázky či útvary. Více informací najdete zde - www.quilling.cz


Celý příběh přáníček začal tím, že jsem si na YouTube našla pár videí, jak se vlastně tato technika používá. V městské knihovně jsem si i obnovila členský průkaz, abych si o quillingu mohla půjčit knihu. Zdálo se to celkem jednoduché. Ale - chyba lávky. 


První problém byl s materiálem. Je potřeba speciální "pero", které je v pražských kreativních obchodech skoro nesehnatelné. Stejně tak proužky na stáčení. Nutno říci, že těmi proužky se myslí klasické barevné papíry s trochu větší gramáží než klasické o šířce 3 až 5 mm. Buď je v obchodech vůbec neměli nebo měli takové barvy, které se mi vůbec nehodily, navíc ve velkých sadách, které bych určitě nevyužila. Nakonec jsem se podle rady na fóru rozhodla koupit barevné papíry samostatně a nechat je projet skartovačkou. Zde nastal další problém - nevěřili byste, jak je těžké sehnat někoho, kdo má v práci vůbec skartovačku, když ano, tak takovou, která dělá proužky, a když už najdete takovou, tak aby šířka proužků nebyla větší než 5 mm. 


Nakonec jsem se o skartovačce domluvila s kamarádem - tímto mu ještě jednou děkuji!:) Ukázalo se však, že skartovačka byl úplný omyl - proužky byly ozubené a jakoby okousané a s papíry s vyšší gramáží měl přístroj vyloženě problém, takže výsledkem nebyly ani proužky. Nakoupila jsem tedy barevné papíry znovu a rozhodla jsem se je nastříhat sama. Do toho jsem musela obtěžovat ještě jednu kamarádku, aby mi půjčila ozdobné nůžky


Zde je pár rad, které jsem během svého tvoření pochytila a kterých mi nikdo neřekl: 

1) Pozor na délku proužků 

Ač se to zdálo na první pohled jednoduché, zpočátku se mi vůbec nedařilo vytvářet dané tvary. Používáte speciální pravítko s kulatými otvory, díky kterému si kontrolujete, aby byly všechny symetrické. Co mi dělalo největší problém byl cit, jak dlouhý proužek pro jak velké počáteční kolečko potřebujete mít. Na to vám můžu jen říci, že je potřeba zkoušet a zkoušet, ale cca při třetím výtvoru získáte větší cit a bude vám to jasné. 


2) Kupte si co nejtenčí "pero" 

Nevím proč, ale i když jsem si koupila nástroj o průměru 3 mm, pořád se mi zdá, že vnější kolečko je hodně velké a vůbec nevím co s tím. Jediné moje vysvětlení je v tom, že existují určitě i tenčí, jinak by nebylo možné udělat takové výtvory, které jsem si vygooglovala pro inspiraci. 


3) Lepidlo si kupte disperzní 

Disperzní je takové, které po uschnutí zprůhlední (ideální je Hercules) - nebude vaše práce pak tak upatlaná a bude vypadat krásněji. 


4) Lepidlo nanášejte štětcem 

Nevím, proč všichni vyzdvihují lepidla s aplikační hubičkou - vůbec nefunguje, pořád se ucpává a musíte jí pracně vymačkávat při každém spoji. Nalijte si trošičku lepidla do nějaké mističky, u které vám nebude vadit, když jí zničíte a používejte tenký štěteček. 



5) Používejte pouze klasické barevné papíry 

Já jsem koupila jeden lesklý zlatý papír (nevím jak se přesně jmenuje, ale v obchodě říkali, že se používá k přežehlování, protože po něm žehlička dobře klouže), který absolutně nešel slepit! Patlala jsem to lepidlem jak se dalo a taky to tak docela dopadlo. Navíc se moc nekroutí, takže spirálky mají k dokonalosti daleko. 
Možná je to ale mou vinou - dělala jsem s tímto papírem hned druhé přání, když jsem ještě neměla příliš zkušeností a chyběla mi pozdější zručnost. 



6) Obrazce slepujte postupně 

Na všech videozáznamech (ano, úplně na všech), co jsem viděla, všichni slepovali celý obrazec ze všech dílků najednou a takto hotový ho pak přenášeli na konečnou podložku. Nedějte to. První přání, co jsem dělala, obsahovalo hodně samostatných spirálek (vypadají krásně a nezdají se tak složité), jenže když jsem celý obrazec slepila dohromady, tak každá spirálka vypadala úplně jinak - postupně se víc a víc rozjížděly. 
Nejlepší postup je ten, že vytvoříte střed obrazce a ten rovnou nalepíte na konečný povrch. Pak postupně přidáváte další dílky - buď samostatné nebo třeba seskupení 2 či 3 dílků - to záleží na celé kompozici, kterou vytváříte. Samotné lepení provádějte tak, že nanášejte lepidlo na daný dílek - ač je lepidlo disperzní, tak se po zaschnutí při bližším pohledu leskne. 



7) Nestříhejte si všechny všechny proužky najednou 

Je to opravdu zbytečné. Já sama si nastříhala buď celé A4 nebo pouze půlky a i tak mi většina proužků zbylo. V daném obrazci kombinujete vždy více barev a pak potřebujete od jedné barvy pouze několik málo papíru. Skartovačku použijte jen, když s ní máte dobré zkušenosti. 



8) Hledejte inspiraci na internetu 

Abych pravdu řekla, tak ani teď bych si spoustu obrazců netroufla udělat bez předchozího nákresu. Díky tomu, že používáte nespočet malých dílků a různých tvarů, máte neskutečné možnosti toho, co vytvořit. Pro začátečníky si najděte pár jednoduchých návodů, na kterých se techniku naučíte a do složitějších se raději zpočátku nepouštěte - viz. já s lesklým papírem :) 


A na závěr - není na to, mít pořádného "pomocníka" :) 



Přeji hodně štěstí při tvoření! 

3 komentáře:

  1. Vidím i tabletky na bolení zad a hlavy. Nebo je přibaluješ k přáníčkům. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Obal od tabletiek posluzi ako sablona ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za perfektní návod. Jinak úplně stejného kocourka máme taky!

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)