středa 19. prosince 2012

Vánoční koleda

Vánoční koleda Charlese Dickense vypráví o obchodníkovi Ebenezeru Scroogeovi - o starém lakotném mrzoutovi. Dokáže se muž, jenž tolik miluje peníze, alespoň trochu změnit? Nebo zůstane navždy tím samým nenáviděným člověkem? 


Povídka začíná právě na Štědrý den, kdy se Ebenezerovi zjeví po sedmi letech jeho zemřelý společník Jacob Marley. Varuje jej, aby napravil své chování, protože ví, jak Scrooge prahne po penězích a škudlí, jak se dá.

Dokonce ani o Vánocích nedokáže svou lakotu přetnout a neumí být ani laskavý ani štědrý, ba dokonce ani veselý. Jacob tajemným hlasem vyzradí, že se mu zjeví tři duchové, kteří mu napomohou stát se lepším člověkem, tedy pokud on sám bude chtít.

Vánoční koledu z anglického originálu A Christmas Carol přeložil Jan Váňa. V tomto krátkém příběhu dokázal Dickens zachytit život lakotného starce, který se změní z mrzouta v dobrosrdečného člověka. Je i dnešní člověk schopný takovéto zásadní životní změny, anebo se nechává unášet davem? 

Audio povídku si můžete stáhnout - zde 

Třeba k balení vánočních dárků :o)
 



2 komentáře:

  1. Znám ten příběh... tyto Vánoce tentokrát řeším dárky nebalenými.
    Beztak jsem nerad balil, jako většina mužů. To si dříve vzala na starost moje ex.

    OdpovědětVymazat
  2. Druhé, ale ty v rodinném kruhu v posledních letech taky nestály za nic. Byly v duchu té samozvané boží matky Diesany z té sekty a jejího alkoholika otce, kterého jsme přece "museli" pozval a který se tam celej večer nelejval. Byla to mne jen horor. Jediné hezké vzpomínky na Vánoce mám jako dítě a v lepším čase manželství, když jsme je ještě slavili křesťansky s našimi malými dětmi.

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)