pátek 12. října 2012

Nobelovka pro EU

Ač každoročnímu vyhlašování Nobelových cen zpravidla nevěnuju příliš pozornost, dnešní zpráva mě opravdu překvapila. I když s naším prezidentem Klausem ve většině věcí nesympatizuju, kdybych dnes byla na jeho místě, asi bych dopolední vyhlášení okomentovala stejnými slovy jako on.


Ale popoře. Evropská Unie dnes získala Nobelovu cenu míru za něco, co si ve skutečnosti sama nadrobila a dnes se všichni členové hrdě poplácávají po ramenech a úsměvem prohlašují, že jejich úsilí konečně někdo oceňuje. Jak už asi většina z nás zaregistrovala, dnešní kritika Klause zněla takto: "Nobelova cena míru měla smysl, že se dávala člověku, jednotlivci, konkrétně definovanému člověku za určitý unikátní výkon. 
Dát to instituci, v tomto případě byrokratické instituci, to je prázdné vyznamenání." I když má nesympatie k našemu prezidentu jsou asi větší, než by se k jeho postavení slušelo, nyní mi nezbývá nic jiného, než s ním plně souhlasit. Bohužel si ale myslím, že se v něm probudil opět hlas euroskeptika, a nenadálou možnost rýpnout si do unie, nemohl nechat jen tak ujít.

Vracím se zpět k informacím, které zveřejnila porota spolu s vyhlášením nového držitele ceny. Prý si unie "svou" cenu zasloužila tím, jak nyní bojuje za znovusjednocení Evropy. Ale... Popravdě, kdyby se státy Evropské unie chovaly přiměřeně svým možnostem a nefalšovaly účetní dokumenty, žádné znovusjednocování by dnes nebylo potřeba. 
Proč nyní tedy dnes odměňovat někoho za něco, když si za to může vlastně sám? Nebylo by morálnější ocenit někoho, kdo bojuje za práva a mír druhých? Rozvojové státy jsou plné bezpráví a nesolidarity a přitom se objevují osobnosti, kteří bojují za práva ostatních, aniž by za to čekali něco víc, než jen pocit zadostiučinění či kdejaké odměny. 
Podle dostupných informací na internetu předseda nobelovy komise, zdůrazňuje postavení celé Evropské Unie, od jejího vzniku až po současnost. Hovoří o jejích zásluhách po druhé světové válce, kdy se zasadila o vznik demokracie a dodržování základních lidských práv či pomoci státům bývalého sovětského bloku o začlenění do ekonomicky fungující skupiny států Evropy. Bezpochyby, v tomto má Evropská Unie skutečný přínos, pro každou zemi, která je její součástí.

Podle mého názoru, ale ve skutečnosti tato instituce byla založená právě a jedině proto, aby tyto funkce plnila a to že je skutečně plní by neměl být hlavní důvod o udělení ceny, kterou si bezpochyby spoustu lidí zaslouží daleko více, než tento uměle vytvořený politicko-ekonomický celek.
Skutečnou otázkou, ale zůstává - i kdyby výše vyjmenované důvody byly přijatelné pro věrohodné udělení uznání, proč ho Evropská Unie získala zrovna teď? Není to náhoda? Těším se na celé vygradování této "frašky" - skutečné předání ceny a jsem opravdu zvědavá, kdo se odváží ho jménem EU vlastně přijmout.

(Mimo příspěvek ještě přikládám tento odkaz: http://www.reflex.cz/clanek/nazory/48157/mame-tajny-seznam-drzitelu-nobelovych-cen-za-rok-2013.html - trefné nadsazení, ale spoustu lidí by to mohlo brát za skutečnost :-D)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)