sobota 9. února 2013

Karnevalové masky

Aniž si to uvědomujeme, skoro všichni nosíme na obličeji jakousi pomyslnou škrabošku. Znám nespočet „dokonalých rodin“, které se před ostatními tváří, že je všechno v pořádku, ale ve skutečnosti se za zdi domova odehrává boj, a také znám spoustu lidí, kteří mají ve svém bytě naklizeno a zbytečně byste hledali smítko, ale když otevřete skříň, vypadne na vás skutečný strašák ve formě hrozného nepořádku. Navenek je ale  přece vše v pořádku.



V životě mi to připadá jako na nějakém karnevalovém plese – nikoho skutečně nepoznáte, dokud s ním neodejdete domů, a kolikrát ani potom.

Dneska mi díky knize o známém hackerovi došlo, že v dnešní době je asi nejdůležitější věc vypovídající o našem životě náš počítač. Nastavujeme si vystylovaný obrázek na plochu, který se při troše umu bude v pravidelných intervalech obměňovat. Pro naši dokonalou image nastavíme místo klasického spořiče soubor nejlepších fotek z naší nadpozemské dovolené, nebo alespoň z internetu stáhneme soubory, o kterých budeme tvrdit, že my jsme jejich autory.

Ikony na ploše máme spořádaně poskládané a přičemž ukazujeme jen ty nejdůležitější. Po rozliknutí jakékoli z nich ale nastává absolutní chaos. Nepojmenované soubory, všemožné fotky naházené do jedné obrovské složky, hudební soubory bez autorů a názvů písní, všechny wordovské soubory vedle sebe.. O všech svých virtuálních souborech si často říkáme, že si v nich uděláme pořádek, až bude chvilička času, ale ve skutečnosti moc dobře víme, že se k tomu nikdy nedostaneme.

Pravé žně pro potenciální hackery je náš přístup na internet. Nic nikomu o nás neřekne víc, než názvy webových stránek, na které pravidelně chodíme a naše chování na nich. Každý přece navštěvuje stránky, které ho zajímají. Prostřednictvím internetu odhalujeme naše koníčky a do jaké míry se o konkrétní věci zajímáme, jaké je naše politické přesvědčení, co inzerujeme nebo poptáváme, co máme za banku, jak investujeme, naše internetové obchody, osobní fotografie, jaké filmy sledujeme online, jestli používáme virtuální disk k uložení dat, naše návštěvy pornostránek nebo i námi napsané články na blogu. To vše vypovídá o naší osobnosti více, než jsme si ochotní přiznat. Mapujeme tím celý náš život – naše koníčky a zájmy, problémy nebo i finanční situaci. 

Jako třešinku na pomyslném dotru pro vykreslení celé naší životní situace a charakterových vlastností beru emailovou komunikaci a další zprávy po sociálních sítí. Schválně, co vše na sebe vašemu laptopu prozrazujete v domnění, že svou zprávu adresujete pouze jednomu příjemci? Když se nad tím zamyslím, tak mi běhá mráz po zádech. Dokazujeme tím svojí ne/veselost, ne/vyrovnanost, ne/zaneprázdněnost, ne/zamilovanost, ne/reálnost, ne/přizpůsobivost, ne/problematičnost, ne/odpovědnost, ne/samotu, ne/pomluvy, ne/přátelskost..

Analyzování tohoto by určitě vydalo o naší osobě mnohem lepší posudek než sebelepší vyjádření grafologa. 

Takže pozor na naše „osobní hackery“ a nezapomínat škrabošky doma! :)


1 komentář:

  1. Copak email, ale kdyby ses dostala na moji icq to by ses teprve bavila. :D

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)