sobota 10. listopadu 2012

Večer s Flerem

Dnes odpoledne jsem v mailové poště našla zprávu z Fleru - nová objednávka byla přijata. Protože jsem musela prokonzultovat pár detailů se slečnou kupující, která chtěla náhrdelník jako dárek pro maminku, po dlouhé době jsem tam "skejsla" a prolistovávala se flerovou podzimní atmosférou.
Našla jsem spoustu věcí, které mě úplně nadchly a jelikož je nechci vnucovat lidem, kteří nemají podobné cítění pro ruční práci, rozhodla jsem se, že nebudu spamovat odkazy na svojí facebookové zdi, ale podělím se tu s Vámi. Rovnou tedy říkám, pokud jde svět hand made věcí mimo Vás - nemusíte číst dále.

Autorka: Zuzana Honsová

Celé dnešní putování Flerem začalo nutkáním zkusit se porozhlédnout po nějakých zajímavých látkách. Už pár dní projíždím e-shopy s látkami a hledám nějakou fialovo-šedou látku vintage stylu, ze které bych si ušila potahy na sedáky do nového bytu. 
Ovšem všechny moje pokusy jaksi ztroskotaly - hlavní nevýhoda je, že se v látkách vůbec nevyznám a neumím si představit rozdíl mezi všemi druhy bavlny, plátny nebo vliselínu, takže jakékoli vysvětlivky v internetovém obchodě jsou pro mě naprosto zbytečné. A v kamenných obchodech (i když v Praze) nemají takový výběr, že by mi nějaký vzor padl do oka. 
Můj problém dnes vyřešil Fler - do vyhledávače jsem si zadala slova "textil" a "fialová" a na třetí stránce mě už vyhlížela moje nová látka - http://www.fler.cz/zbozi/novinka-latka-metraz-fialove-kvety-3015204. Na látce se mi strašně líbí, jak je barveně sladěná a přitom v má na sobě různé barevné variace v podobě podkladových pruhů - což znamená, že každý sedák bude vypadat úplně jinak. Z toho jsem opravdu nadšená. 
V počátečních úvahách jsem totiž dokonce zvažovala, že bych na každou židli koupila jinou látku, což jsem nakonec zavrhla, když jsem zjistila, že nemůžu sehnat ani jedinou, ze které bych byla opravdu unesená. Tato řeší více problémů v jednom, navíc je takové struktury, že se opravdu hodí k běžnému používání. Samozřejmě, že jsem neodolala a hned jsem vyplňovala objednávku - navíc - jako správná ženská jsem k tomu přihodila i skvělou křídovou tužku na malování švů a čupr krejčovský metr.

Při té příležitosti jsem se začala rozhlížet po dalších různých maličkostech, které by se mi určitě hodily a začala jsem podvědomě vyhledávat věci, které mě v minulosti zaujaly a tak jsem se k nim nyní vracela. Respektive vracela jsem se k prodejkyni Metudce, která vyrábí vintage doplňky do bytu, a to převážně z černého kovového drátu. Musím se přiznat, že naprosto miluji její háčky/věšáčky a ramínka na závěsy např. menších šperků či jiných maličkostí. Strašně se mi líbí ta elegance a romantičkost vzorů a tvarů s nepoddajným kovovým černým drátem. 
Musela jsem se opravdu udržet, abych předešlou objednávku ještě nerozšířila, ale rozhodla jsem se, že se do Metudčina obchůdku ještě určitě vrátím - až budu částečně zabydlená a budu už kupovat určitě věci pro určitá místa. Už teď ale vím, že se určitě minimálně jedno její ramínko u mě zabydlí - náušnice vyžadují spoustu místa. Jsem si jistá, že v závěru to stejnak skončí tak, že toho objednám 3x tolik, než kdybych nakupovala dnes, ale ... život je o radosti. A radost dělají maličkosti. 

Zdroj fotografií pro koláž: http://www.fler.cz/shop/metudka

Další zastávkou pro mě byla Tereza O., která vyrábí šperky z cínu a drahých kamenů. Přiznám se, že do dnešního dne jsem o této paní (už vdaná totiž :) neměla ani tušení, ale náhodou jsem narazila na její video ve Fler magazínu. Celá reportáž mě strašně překvapila (ke shlédnutí zde: http://www.fler.cz/magazin/drat-cin-paska-a-pajka-takhle-vznika-cinovy-sperk-913). 
Vždycky jsem si myslela, že vyrábět cínové šperky je strašně fyzicky i časově náročné - něco jako kovařina nebo vyrábění šperků ze stříbra. 
V kraťoučkém filmu vás sympatická slečna zasvěcuje do výrobního postupu jejích skvostů a upozorňuje na nejproblematičtější okamžiky. Strašně mě to překvapilo, v dnešní době si každý hlídá své know-how, aby byl co nejvíce originální, nejvíce se odlišoval a aby určitý pojem byl spojený pouze s jeho jménem (vždyť já kvůli stejné ješitnosti nechci dát jedné z mých nejlepších kamarádech recept na brownies!) O to víc je mi tato slečna sympatičtější a doufám, že si najde stálé a spokojené zákaznice. A kdo ví, až třeba budu shánět šperk podobného typu, třeba zamířím zrovna k ní - s největší pravděpodobností to tak bude..

Zdroj fotografií pro koláž: http://www.fler.cz/prodane-zbozi?uid=17547

Když už jsem byla v tom sledování videí, zavítala jsem i na stránku Zuzany Honsové. Paní Zuzana maluje obrázky veselými olejovými barvami a i reportáž o ní a o jejích výtvorech je neuvěřitelně optimistická a pestrobarevná (ke shlédnutí zde: http://www.fler.cz/magazin/muj-kreativni-svet-zuzana-honsova-877).  
Na jejích malbách mě neuvěřitelně baví jakási naivita, ve které jsou nakresleny. Zároveň je ale zajímavé, že znázorňují běžné výjevy z reálného života. Jsou naprosto dokonalé - slečny jako jakési divoženky s široce rozevřenýma očima, kolem nich se motají kočky a všude okolo jsou městské věžičky nebo květiny. Nemohla jsem si pomoct a dovolila jsem si "vystavit" obrázek, který mě nejvíce zaujal zde - jako úvodní fotku tohoto článku. 
 
Když jsem si rozklikla celý e-shop, zjistila jsem, že v nabídce nejsou pouze malby samotné, ale i výrobky s jejich motivy - náhrdelníky se závěsným lůžkem s obrázkem, náušnice, placky, zrcátka či magnetky. V samotné reportáži i v flerobchodu se nabízí i originální kalendář, kde jsou obrázky doprovázeny krátkým prozaickými texty - a na samotném kalendáři je použit krásný "font" písma u jmen a měsíců - i když si myslím, že je to asi také doslova "namalované". 
Osobně si myslím, že se bez magnetek určitě časem neobejdu - už teď vidím, jak mám plněnou lednici pohledy od kamarádů a známých, které jsou připevněny právě těmito magnety. Jsem z toho prostě nadšená!

Zdroj fotografií pro koláž: http://www.fler.cz/shop/zuzana-honsova-0

Hned potom jsem skočila sem, abych se s někým o tolik nových "zážitků" podělila. Doufám ale, že si nemyslíte, že jsem příliš infantilní a dětinská.. Ale co.. Klidně si to myslete :o)




4 komentáře:

  1. Ty šperky jsou zajímavé. Taky jsem absolvoval šperkařskej kurs a dělal jsem pro zábavu věci ze stříbra a kamenů. Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné věci. Miluji tento styl.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak se mi ukaž ať posoudím zda jsi nebo nejsi nudná. :D

    OdpovědětVymazat
  4. jéé moc děkuju:-)) Zuzana Honsová

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)