sobota 17. listopadu 2012

17. listopad

Když jsem před měsícem zakládala tento blog, tak jsem si ve skutečnosti ani nedokázala představit, co sem vůbec budu psát, a brala jsem to jen jako prostředek, díky kterému budu v kontaktu se všemi svými kamarády, kteří si budou moci snadno  dohledat co se u mě děje, když jsem se od nich odstěhovala na druhý konec republiky. Ale témata jakoby přicházela sama a já je ani nestačím všechna vstřebávat, natož abych je tu všechna rozebírala. Na druhou stranu už to ale nejsou témata o mě - asi budu to muset nějak diverzifikovat a vymyslet nějaké speciální kategorie.

Každopádně, to co mě během dneška úplně fascinuje je protivládní demonstrace, která běží od 13:00 na ČT24 živě. Nejsem vůbec zastánkyně demonstrací. Nemám je ráda. A nemám ráda ani lidi, kteří tímto způsobem dávají o sobě vědět.


Během přípravy oběda jsem nechala zapnutou televizi a stačilo jen chvilku poslouchat - jedna slečna a jedna paní na pódiu vyvolávaly hesla s dost škrobenou a umělou intonací a za každou větou očekávaly ovace a potlesk. Dost mě to odradilo, takže mi obě dvě zmíněné ani nestojí za to, abych je vyhledávala blíže a uvedla zde jejich jména.

Chápu ale, že lidé jsou naštvaní. Že se jim vládní politika nelíbí a že škrty je připravují o peníze, které dříve měli jisté. To by se nelíbilo nikomu. Dokud ale lidé měli peněz dost, protože stát žil na druh nebo z jednorázového přísunu díky privatizacím výdělečným podniků, tak byl klid. Stále  ještě mám v živé paměti volební slogany, ve kterých před několika lety ODS a TOP09 otevřeně říkaly, že škrty budou. A lidé si je i tak zvolili.

Upřímně řečeno, nechápu ty, kteří si myslí, že touto demonstrací se něčeho dosáhne. Odborový předák Zavadil (mám na něj úplně alergii - chodí demonstrovat v tričku od Lacoste a kalhotách od Tommyho Hilfigera, aby se "více přiblížil" sociálním vrstvám - důchodcům, kteří si naivně myslí, že chodí "lidsky" oděn, protože neznají značky) pořád omílá to samé dokola - ano, to je celkem pochopitelné, protože vláda postupuje pořád stejně. Co ale nechápu, proč si neustále jenom stěžuje. Ještě jsem snad neslyšela, že by sám přišel se zajímavým a konstruktivním nápadem, jak situaci řešit. Neustále opakuje dokola, co je špatně a jací jsou lidé chudáci.

Lidé obecně si totiž vůbec neuvědomují okamžik, kdy jsou na tom dobře, berou to jako samozřejmost a očekávají, že se to bude nadále zlepšovat a když ne, tak se začnou bouřit. Ve skutečnosti nikdo neřekne, co jim stát dává dobrého - vůbec si toho nevšímají nebo si to ani neuvědomují, protože tak to prostě má být - ale když jsou s něčím nespokojeni, tak jsou slyšet široko daleko.

Ženské z pódia neustále vykřikují historické mezníky, během kterých se lidé v minulosti vzbouřili a ke stejné aktivitě vyzývají ostatní. Proč? Protože je dnes výročí? A lidi jsou, jako ovce a mečí do rytmu s ostatními. 

Rozhodně neříkám, že je vše ideální, ale určitě jsou položené některé dobré základy, na kterých se může stavět. Poslední dva roky to vypadá, že lidé 17. listopadu demonstrovali jen kvůli tomu, aby teď mohli demonstrovat ještě víc a legálně. Vůbec nechápu lidi, kteří se ohánějí větou "Jo, za komunistů bylo líp!" 
Ve skutečnosti je to naopak, nedávno jsem viděla tabulku, kde byly náklady na potraviny, bydlení, ošacení, energii, atd. přepočítány na tehdejší kupní sílu a to samé bylo provedeno s náklady, které jsou v současnosti a s aktuální kupní silou. Po přepočtu v osmdesáti až devadesáti procentech vyšlo, že tehdy byly náklady na běžné potřeby dražší. 

Proč tedy lidi tak vyšilují? Tehdy nebylo tolik věcí, které by si lidé mohli koupit a sehnat bony do Tuzexu také nebylo zrovna jednoduché. Jenže dnes jsou kolem nás tisíce obchodů s regály přeplněnými k prasknutím - a my máme logicky pořád málo, pořád kolem sebe vidíme něco, co by se nám mohlo hodit nebo to prostě jen chceme mít. Co lidé opravdu potřebují k životu? Potřebují každý rok jezdit na drahou dovolenou? Potřebují mít ob rok nové auto? Potřebují mít každý měsíc nové kalhoty a trička a na každou sezónu dva nové kabáty? Lidé to "potřebují", aby se mohli vyrovnat lidem, kteří jsou hloupí a myslí si, že tom opravdu záleží a nastavují tím jakousi společenskou laťku. A spirála s ovcemi se opět roztáčí.

Stěžejní problém současného volebního období je korupce - lidé si stěžují na to, že všichni kradou a všichni se nechají podplatit. A proč taky ne? Když je taková morálka? Ryba smrdí od hlavy. Myslíte si, že je to problém jen politiků a lidí ve vyšších funkcích? Ale jděte. Každý "normální" člověk, když bude mít příležitost, tak si způsob, jak přilepšit své vlastní kapse, vždycky najde.

Jsme národ, který krade běžně a ti co jsou nízko a nemají k tomu příležitost, si stěžují, že lidi nahoře si přilepšují. Co by oni dělali, kdyby se jejich místa prohodila? To samé. Jsme v tom vychovaní. V tom, že když něco získáme nebo máme možnost získat, tak vlastně proč ne? Většina z nás, když nám špatně vrátí v obchodě nic neřekne, a strčí si bankovky do kapsy a kouká co nejdřív zmizet. Každý z nás se chtěl v minulosti z něčeho vyvlíknout, ať do byla pokuta za špatné parkování, za příliš rychlou jízdu nebo za jízdu na černo v MHD.

Proč? Proč prostě nezaplatíme za náš prohřešek a nevezmeme si ponaučení z toho, že se to prostě nedělá. Nikdo pak nemůže čekat, že když se většina z nás dostane k moci, tak že svých privilegií využívá o to víc. A lidi, co si na to stěžují jsou ve většině případů jen těmi, kdo chce být na jejich místě. Proč prostě nebýt ostatním příkladem a nevychovávat novou generaci jinak? 

Dnes už není doba socialismu, kdy každý potřeboval nějakého známého, u kterého by měl protekci. 17. listopadu se zvonilo klíči za lepší budoucnost, ale budoucnost nebude lepší, když lidé nebudou lepší. Demokracie je vláda lidu - a když je lid "zkažený", tak ani zvolení reprezentanti lidu se nebudou chovat příkladně. Zkusme se nad tím všichni zamyslet.



5 komentářů:

  1. Mluvíš mi z duše. Já tam dnes byl chvilku kvůli focení, ale ti lidé tam, holé neštěstí, co jsem tam viděl. Přesně jak tu píšeš. Poslat je někam do Afriky nebo Indie, aby viděli co je to hlad.
    Ale viděl taky jednoho starého pána, odvážlivce, s transparentem Komunismus je zlo. Samozřejmě mu tihle lidé nadávali, ale on statečně vzdoroval.
    Proč neodstraníš toho robota? Jde to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, to je milé:) Ale není to prostě fér, takový člověk by podle měl dneska sedět u televize s nataženýma nohama v papučích, protože svoje si už zažil.
      Místo toho chodí demonstrovat "pro" mladé, kteří si toho ani neváží :(

      Dobře, zkusím robota odstranit, ale při prvním spamu ho vracím:)

      Vymazat
  2. Kdo by ti, takové milé holce měl psát spam? :)
    A to byl čí zámek? Tvůj a nebo jsi chtěla nějaký vztah takto ukončit? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme:) už by to mělo být odstraněné:)
      Byl to cizí:) Já jsem tam žádný nepřidala. Ale jak jsem tam byla a viděla ty zámky a klíčky, tak jsem to zkoušela a zkoušela a nic :) ale určitě k sobě budou nějaké pasovat!:)

      Vymazat
  3. Je to odstraněné, díky že si nemusím kazit oči luštěním těch nápisů a čísel. :)

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)