čtvrtek 15. listopadu 2012

Muži vs. Vánoce

Včera v noci mě známý šokoval otázkou - jak se připravuju na letošní Vánoce. Přiznávám, že do tohoto okamžiku byly pro mě Vánoce daleká budoucnost, nad kterou jsem se nestačila ani zamyslet, natož přemýšlet nad vánočními dárky. To se ovšem změnilo odkazem, který mi zmíněný známý poslal do zprávy. 


Pod odkazem jsem našla článek, který mě opravdu pobavil - Jak muži (ne)umějí nakupovat vánoční dárky. Nevím, jestli včerejší hluboká vánoční myšlenka měla úspěch (rozhodně jsem tedy nezačala vůbec vyšilovat nebo se stresovat), ale spíš jsem si během ranní přednášky vygooglila pár dalších článků, ve kterých muži všeobecně bojují s Vánocemi. Výsledky jsou opravdu zajímavé a asi by stálo za úvahu, zda Vánoce vůbec nezrušit, když je jedna půlka populace pravděpodobně nemůže vystát a celá se osype, jen na ně pomyslí, a druhá se kvůli nim zbytečně stresuje a nervuje.

V rámci zmíněného článku na novinkách.cz je zajímavý žebříček deseti různých položek, který sestavily ženy, podle toho, co v minulosti dostaly za nejhorší dárek a důvod, proč s ním nebyly spokojené:
  1. Spodní prádlo (špatná velikost, příliš vulgární + nevkusné)
  2. Kosmetika (špatná značka)
  3. Parfém (nevhodná vůně)
  4. Kuchyňské potřeby (urážlivé)
  5. Laciné šperky (skrblík/šetřílek)
  6. Čokoláda (nemá ji ráda)
  7. Boty a papuče (nevhodné + špatná velikost)
  8. Vysavač (urážlivé)
  9. Květina (neoblíbení druh)
  10. Věci na cvičení a DVD (urážlivé + vzkaz, že je žena tlustá)
V návaznosti na žebříček je třeba dodat, že zmíněné ženy v osmdesáti procentech označily dárky, které dostávají od mužů, jako příšerné. Jak je to možné, když se muži tak snaží? Muži nám prý dávají příliš praktické dárky, o kterých si sami myslí, že by nám mohly udělat radost (sexy prádélko - což je vlastně dárek od muže pro něho samého) nebo dárky, které jsou prostě potřeba (potřeby na vaření nebo k úklidu domácnosti), které by muž musel stejně koupit, tak proč nám to nezabalit a nenaservírovat přímo pod stromeček, jako důkaz jeho snahy. :)

Ženy Vánoce prostě jen zveličují. S jejich přípravou si dělají starosti a snaží se, aby bylo všechno perfektní a dokonalé a za to automaticky očekávají odměnu - nadoblačné dary. Na druhou stranu (přiznejme/te si to) - málokterý muž dokáže vyčíst mezi řádky to, co by žena skutečně chtěla, i když se o to kolikrát opravdu snažíme - naschvál se zastavujeme u výloh a ukazujeme na vystavené zboží a komentujeme, co by se nám líbilo a co ne, nenápadně hovoříme o kamarádce (o sobě) a říkáme, co by si přála, necháváme na konferenčním stolku v obýváku rozevřený katalog se zaškrtnutým zbožím nebo jdeme vynést koš, zatímco necháme na našem notebooku otevřený e-shop. 
Upřímně řečeno - opravdu není jednoduché se nám zavděčit. Ženy budou skoro věčně nespokojené. A když jednou budou spokojené (což by muselo muže stát nadpozemskou snahu), stejnou spokojenost - ne-li ještě větší - budou očekávat i příští rok. 

Když už se muž dobře vypořádá se správným výběrem dárků, rozhodně nemá vyhráno. Protože nejen, že žena vyžaduje dokonalé dárky, chce taky, aby byly i krásně zabalené. Jestli měl někdy muž slušně našlápnuto k úspěchu, tímto krokem se zase posunuje do hlubin propadliště. Neznám žádného muže, který by s balením dárků dal opravdu záležet. 
Můj "soukromý" názor: kdyby muž koupil dárkovou taštičku a velkou mašli, kterou připevní sešívačkou a zároveň by tak balíček i uzavřel - je hotovo, navíc s překvapivým efektem. Jenže málokterý muž je tak "originální" a minimalistický. 
Většinou obalí dárek do tun papíru, aby měl aspoň nějaký tvar, udělá nůžkama odporné komunistické kudrlinky na stužce (pokud vůbec stužku použije) nebo zabalí všechny dárky do jednoho obrovského balíčku, kterým se postará o rychlé překvapení, kdy se žena dozví všechny svoje dárky v jeden okamžik. 

Přiznávám, že jsem v tomhle trochu "úchylná" - chci aby dárky ode mě byly krásné i zabalené - což se mi popravdě v posledních letech vymstilo, když jsem musela balit dárky celé rodině (tedy alespoň ty, které nebyly pro mě - což byla většina), a tím jsem se připravila o jakékoli překvapení během štědrovečerního večera. Ale i tak mám pocit, že balení je půlka dárku a že je opravdu hezké, dát dárky ráno pod stromek a celý den chodit okolo  pestrobarevných balíčků a odhadovat, co každý obsahuje. Rozhodně nevyžaduju dokonalé a precizní balení nebo ruční dělání mašliček, ale vyžaduju aspoň nějakou snahu. Vím, že se nemá nic přehánět.

Když toto celé shrneme, můžeme konstatovat, že to muži s námi nemají vůbec jednoduché. Ale rozhodně tento článek nemá vyvolávat dojem - je to nemožné a žena se (co se týče Vánoc) nedá vůbec uspokojit. 
Prostě se všichni jen víc snažme, všichni. Vždyť Vánoce vůbec nejsou jen o dárcích, jsou o atmosféře. A atmosféra nestojí žádné peníze (když nepočítáme vánoční svařák na Staromáku) a nemusí se nijak balit - naštěstí :)

7 komentářů:

  1. Je fakt, že od chlapů očekáváme většinou mnohem víc, než bysme vůbec mohly. Je asi lepší nečekat nic. Pak budem možná jen mile překvapený...

    OdpovědětVymazat
  2. Já to říkám pořád. Ženy zkouší na chlapy všelijaké fígle a triky a pak jsou z toho akorát samy nešťastné. Místo chození okolo horké kaše, různého naznačování by to měly říct rovnou a ušetřily by tak spoustu času a úsílí. Tím pádem by se předešlo i nechtěným dárkům. Sice bez překvápka, ale co. Lepší nebýt překvapená, než nasraná za urážlivý dárek. A pokud se jim to nelíbí i přes to všechno, tak by měly chlapa vyměnit za ženu, protože potom už jiná možnost neexistuje...

    OdpovědětVymazat
  3. Jenže chlapi nechápou, jak je překvapení pro holky důležité! Je to jako .. Nevím, jak to napsat:) Prostě splynutí duší.. Když se dva (je jedno jaké pohlaví) rozumí a naslouchají si, tak přece nejde koupit špatný dárek.
    Já to psala tak nějak obecně. Musím poděkovat, že jsem nikdy nic hrozného/urážlivého nedostala, od někoho s kým jsem chodila. A když ano, tak jsem si to přála a řekla jsem si.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypsala jsi tu bohužel jen samá negativa, co žena nemá ráda. A docela by mne potěšilo, co by naopak ráda dostala. Doufám že se dozvím od tebe v příštím článku. To opravdu těžké pro muže na něco přijít co by ženu potěšilo.

    OdpovědětVymazat
  5. Negativa byla převzata z jiného článku:) navíc to nejsou jen samá negativa - u spousty věcí by jiný typ měl třeba úspěch:) Četl jsi ten článek na Novinkách? Hned pod tím je žebříček, co zase dostáváme my. Ale dobře, pokusím se nad tím zamyslet:) Ale bude to těžké - z mého pohledu - když někomu kupuju dárek, tak ho kupuju JEMU a ne holce nebo klukovi.

    OdpovědětVymazat
  6. Kdopak to je JEM? Napůl holka a napůl kluk? Nebo Marťan? A nebo pes? :D

    OdpovědětVymazat
  7. JEMU = tomu konkrétnímu člověku:) Snažím se mu udělat radost něčím, o co opravdu stojí a nekupovat nějaký povrchní dárky jako sprchové gely nebo bonbony, kterými neurazíš ani nenadchneš :)
    A nedobírej si mě pořád :-P

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)