neděle 18. listopadu 2012

Bienvenue au Festival du Film Français !

Během dnešního čekání na kamarádku, před naší oblíbenou Kávovárnou v pasáži v Lucerně, jsem díky poutačům před kinem zjistila, že se opět blíží Festival francouzského filmu - letos mi to bohužel úplně vypadlo z hlavy. Je to totiž můj oblíbený kulturní zážitek v podzimním sychravém období. Ihned jsem běžela ke stojanu u pokladny si vyzvednout program a než dorazila kamarádka, měla jsem skoro vybráno.

 
Doufám, že jste o tomhle festivalu už slyšeli, a jestli ne, tak vězte, že jste byli o hodně ochuzeni a je třeba si to vynahradit! Miluju francouzské filmy pro jejich nenápadný a neotřelý humor a skvělou hru očí všech herců, díky které jim všem věříte.
Z programové brožurky jsem zvolila pár filmů, které mě nejvíc zaujaly. Bohužel, Vám ale asi ve výběru moc nepomůžu, protože mám pocit, že místo abych si vybrala na co bych šla, tak mám pár adeptů, na co bych si lístek rozhodně nekoupila. Letošní ročník má snad nejlepší výběr filmů (aspoň pro mě) od doby, kdy se o festival zajímám.

Toto jsou moji nejžhavější favorité:
  • Proti větru - "Paulův život se převrátí naruby ve chvíli, kdy jeho žena náhle zmizí. Po roce neúspěšného pátrání je Paul zcela zničený, sžírají ho pochyby a výčitky svědomí. Možná, že jeho poslední šance je odstěhovat se s dvěma dětmi zpět do Saint-Malo, kde vyrostl. Nečekaná setkání však dají tomuto novému začátku obrat, který si Paul nepředstavoval." - Audrey Tautou
  • Milenci z Pont-Neuf - "Příběh spalující lásky dvou outsiderů z pařížského mostu Pont-Neuf. Alex je bývalý pouliční artista, bezdomovec závislý na alkoholu a sedativech. Michelle je malířka, která skončila na ulici kvůli sebedestruktivní lásce, a postupně přichází o zrak. Alex a Michelle jsou oporou jeden pro druhého a záchranou v bezútěšné existenci. Jejich romantická idyla však netrvá dlouho, jelikož stavební práce mostu Pont-Neuf začnou co nevidět. Michelle úplně ztrácí zrak a Alex ji ze strachu před ztrátou drží jako svého zajatce." (Evropské filmové ceny 1992 - nejlepší herečka, nejlepší kamera, nejlepší střih)
  • Nedotknutelní - "Ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, živelného mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Jinými slovy - najde si na tuto práci tu nejméně vhodnou osobu. Podaří se jim však propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Bláznivým, zábavným, silným, neočekávaným a hlavně „nedotknutelným“, přesně takovým se stane jejich přátelství." (César 2012 - nejlepší mužský herecký výkon, nominace na Oscara 2013)
  • Láska - "Georges a Anna jsou osmdesátníci. Jsou to kultivovaní lidé, učitelé hudby v důchodu. Jejich dcera, která se také věnuje hudbě, žije se svou rodinou v zahraničí. Jednoho dne se u Anny projeví příznaky nemoci. Láska, která dosud pojila tento manželský pár, je tak podrobena těžké zkoušce." (Cannes 2012 - zlatá palma, Karlovy Vary 2012 - Horizonty, Toronto 2012 - Masters, nominace na Oscara 2013)

A další filmy, co vypadají zajímavě:
  • Láska trvá tři roky - příběh literárního kritika Marca Marroniera a jeho názory na lásku (Col-Coa LA 2012 - Hlavní soutěž)
  • Ve spěchu - rodinné drama o manželském trojúhelníku (Cannes 2012 - Týden kritiky)
  • Něžnost - Audrey Tautou (César 2012 - nejlepší filmový debut)
  • Thérèse Desqueyroux - příběh mladé francouzsky žijící na venkově, která vyznává pokrokové názory a nerespektuje zakořeněné zvyky
  • Co kdybychom žili společně? - nerozluční přátelé zůstali ve stáří osamělí, a tak začali žít společně, v sedmdesáti letech - Jane Fonda, Pierre Richard (Locarno 2011 - oficiální výběr)
  • Kuře na švestkách - slavný houslař v domnění, že umírá se dívá retrospektivně na svůj životní příběh (Benátky 2011 - oficiální výběr)
  • Paříž - Manhattan - asi klasickej romantickej film - ale možná překvapí
  • Z prezidentské kuchyně - podle skutečného příběhu osobní kuchařky prezidenta Françoise Mitterranda
  • Srdce - příběh šestice osob, které se snaží vypořádat se svým životem (Benátky 2006 - Zlatý lev - cena za ženský herecký výkon)
  • Zlá krev - Juliette Binoche
  • 2 dny v New Yorku 

Oficiální stránky festivalu: http://www.festivalff.cz/?lang=fr
Vstup na všechna promítání je pouze za 90,-- Kč. 

Musím jít rychle zamluvit nebo rovnou koupit lístky. Docela mě štve, že festival se čím dál tím víc rozrůstá, ale jeho kapacita zůstává stejná, tedy aspoň v Praze. Je z toho pomalu stejné šílenství jako v Karlových Varech, kdy na jeden film musíte mít vybrané nejméně dva náhradní, abyste viděli aspoň něco, co vás zajímá. Co se místa (Světozor, Lucerna, Cinestar nebo Fr. institut), tak já osobně si francouzský festival nejvíc užiju v Kině 35 - což je oficiální kino v rámci Francouzského institutu v Praze. 
Zbožňuju jejich červeně rudé čalouněné sedačky, do kterých, když se zaboříte, tak se jen těžko zvedáte (- už jsem tam jednou omylem usnula), navíc máte hodně prostoru pro nohy, takže se vám sedí opravdu pohodlně a nejlepší na tomto kině je, že neexistují místenky - sednete si prostě tam kde je volno (což občas bývá nevýhoda, ale aspoň vás to donutí chodit včas)

A ještě trochu historie na závěr: (vzpomínáte si? :o))







Rendez-vous au cinéma!



1 komentář:

  1. Tak jsi v Praze? To je překvapení.
    Ty milence jsem viděl a francouzské filmy mám rád. Za totality jsem na ně chodil na francouzskou ambasádu. Bylo to zadarmo.

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)