pondělí 4. srpna 2014

Já & knihy

Jaký vztah panuje mezi Vámi a knihami? Jste knihomilové? Kdysi jsem někde četla, že pravý "knihomil" se pozná tak, že ve svém doupěti schraňuje takové množství knih, které v reálném životě ani nemůže stačit přečíst a neustále si pořizuje nové a nové. Pokud je toto " ta správná" definice, tak se mezi knihomily můžu hrdě zařadit i já.



Pečlivě sleduju knižní novinky a recenze na ně, a poslední stránka mého diáře je vždy vyhrazena pro "to read list", abych si kdykoliv mohla poznamenat cokoli na co někde slyším chválu. Pak jdu a knihu si pořídím, jenže než si na ní skutečně udělám čas, tak se mi odněkud zjeví zase nějaká jiná lahůdka, která mě z nepředstavitelného důvodu láká ještě víc. A spirála se roztáčí - nakonec mám rozečteno více knih a nevím, co číst dřív. 

Paradoxem je, že když pak náhodou nastane situace, že mám dočteno vše - najednou nevím, co si z té hromady dosud neotevřených knih vybrat jako první - a tak raději sáhnu zase po nějaké aktuální novince.

Včera mi například udělala čáru přes rozpočet návštěva u babičky, během které jsem objevila knihu Putování s knihou (video o knize - zde), která se zpočátku tvářila úplně nevinně a já si chtěla přečíst jen pár zajímavých pasáží. 

Popis knih a míst a spisovatelů je však napsán takovým způsobem, že jsem zase a zcela zahořela láskou k např. Čapkovi, Nerudovi nebo k Lustigovi a několik hodin jsem si na netu projížděla celou jejich bibliografii, kterou jsem zároveň hledala po online-aktikvariátech. 

(Pokud máte možnost, tak si knihu určitě někde půjčete - nebudete jí číst celou, ale jen části, které vás zajímají - rozhodně Vás nezklame! Každá část je rozdělena na místo, kde byla která kniha napsána, na její děj a čím je spojený s místem a pak na informace o samotném autorovi)


No a další velké téma - knihovna!

Abych pravdu přiznala, tak přerovnávám svou knihovnu mnohem častěji než je zdrávo. I když (nebo právě proto), že knihami je zaplněno jen několik málo polic. Pořád nemůžu najít vhodný systém, podle kterého řadit knihy? Podle období, ve kterém jednotliví umělci psali? Podle národnosti spisovatelů? Podle témat knih? Podle abecedy? Ať knihy přeskládám jakkoli, nikdy nejsem úplně spokojená, protože to není prostě ono.. 

A tak je znovu a znovu s láskou stěhuju. Přičemž pečlivě dbám, aby pro moje neoblíbenější miláčky bylo rezervováno to nejlukrativnější místo (přímo uprostřed), abych na ně vždycky viděla a neskryla je za jinými "vystavenými knihami" či za věcmi, které do knihovny narychlo odložím, protože zrovna nevidím jiné volné místo.

Ale i tak je mi i ve svém "hromadění" knih vlastně dobře - ostatně jak řekl Francesco Petrarca: 
Knihy nemají být nářadím, které by zdobilo dům, nemají býti 
cenným zbožím, nýbrž mají býti zásobnicí, která živí ducha.



5 komentářů:

  1. Postupně z pokoje odstraňuju ostatní věci, aby uvolnily místo knihám...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iris, já mám novou knihovnu, takže postupně zaplňuju :) ale už teď se to nějak nebezpečně rychle blíží stavu "zaplněno - total stav". Pak si asi nechám udělat vestavěnou celou stěnu :D Mám stropy 3,5 m vysoké, tak to by mělo trvat déle ;)

      Vymazat
  2. Jako rádoby minimalista jsem přesedlala na e-knížky. Mít všechny knížky tištěné, tak si na stěhování objednávám vagon. :)) Návštěvy knihkupectví jsou ale i tak pořád bolestivé. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tomhle tě fakt obdivuju :) Já bych papírové knihy za nic nevyměnila - i když jsou staré, zatuchlé, polorozpadlé a pobryndané .. Nedokážu se s nimi rozloučit! Navíc jsem zjistila, že absolutně miluju antikvariáty!

      Vymazat
  3. Ahoj,

    já teda knih nemám hodně, ale i tak mezi nimi nevládne žádný vyložený pořádek a uspořádání. Řadím podle knižních sérií, podle autora, podle barevného uspořádání a výšky (nemám knihy v jedné polici) a taky podle oblíbenosti a citu. To je podle mě nejlepší. Kousky, kterých si vážím, mám jinde, než ten zbytek - a i když těch miláčků může být vícero, určitě to nejsou všechny knihy. :)

    Jinak moc prima blog, narazila jsem na něj náhodou a vládne na něm příjemně tvořivá pohodářská atmosféra - díky! :)

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)