neděle 28. července 2013

Velryby v minibikánkách

Je čas letních dovolených. A také čas, kdy většina populace ženského pohlaví, již několik měsíců drží tvrdou dietu a prohání permanentky ve fitcentrech, za jediným účelem - aby měly skvělé fotky z dovolených a všichni je chválili. Když už dosáhnout kýženého stavu a leží vyhublé na pláži, posílají fotografie na sociální sítě. 


A většina mobilních příspěvků je podobných - od prsou (někdy jen od pupíku) dolů, přes podezřele vytrčené pánevní kosti až k dokonale nalakovaným nehtům. A většina jich obsahuje stejný komentář typu "vorvaň, velryba, kytovec, tlusťoch .. na pláži."

Sama se ptám, co je k tomu vede? Vždyť je to tak laciné a ponižující.. Opravdu pak všechny očekávají komentáře ve smyslu "žádnej kytovec, sluší ti to"? Proč se samy dobrovolně shazují? 

Jedno vím ale jistě - kdybych já vystavila takovou fotku třeba na Facebooku, o žádné nadměrné velikosti bych ve svém popisku nemluvila. A to si myslím, že zrovna já bych na to měla právo. Když jsem byla malá, tak mi táta občas říkal, že jsem takovej malej vorváňek, a já se za to strašně styděla. Nechápu tedy, proč se tím jiné "chlubí".

Neváží si toho co mají? Přijde jim to málo? Chtějí být stále dokola ujišťované, že ke kytovci mají daleko? I kdyby byly hezčí, štíhlejší a dokonalejší, stejně by měly málo...

Přijde mi, že se v dnešní době už skoro vůbec nevidí pozitivní "vytahování se". Nikdo neukáže svou fotku s komentářem "Co říkáte na mé nové plavky?" Nikdo se nepochlubí "Zhubla jsem 10 kilo, sluší mi to?" nebo "Koupila jsem nové šaty, líbí se Vám?". Bere se to jako jakýsi přežitek a  namyšlenost.

Otázkou vlastně možná není to, proč se přes velryby a vorvaně, snaží vynutit pozornost a získat kladné komentáře.

Třeba ta pravá otázka zní: Všiml by si jich bez těch kytovců někdo a pochválil je?



3 komentáře:

  1. Souhlasím. Taky si toho častého sebeshazování všímám. Je škoda, že spokojenost se sebou samým a schopnost sama sebe ocenit je dneska považovaná pomalu za nafoukanost.

    Já, když už někde vystavím svou fotku, rozhodně nemám potřebu upozorňovat na své nedostatky :-) Věřím, že jsou natolik viditelné a divák je natolik pozorný, že je odhalí sám i bez nápovědy :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Schopnost sama sebe ocenit JE dneska považovaná za nafoukanost, povrchnost a za něco co se nesluší. Aktuálně je IN sebekritika, ultramega skromnost a sebevědomí zašlapaný někam pod povrch země.
    A to asi neni dobrý.

    OdpovědětVymazat
  3. Já v tom rozdíl nedělám, jedna moje přítelkyně je štíhlá a druhá baculka.
    Některé holky se tu rády na blogu ukáží, některé ne... ale co vím, většinou dávají sem fotky ty štíhlejší.

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)