čtvrtek 17. ledna 2013

Pánský Fler

Poslední dobou se často setkávám s názorem, že na Fleru prodávají pouze ženy. Není tomu tak, i když samozřejmě musím přiznat, že majitelé internetového obchůdku jsou častěji něžnější části populace. Na druhou stranu nemusíte hledat dlouho a už na první pohled poznáte, když nějaký výrobek prošel chlapskýma rukama. A tím myslím doslova. Od začátku, až do konce.

Dnešní "Flerovský seriál" Vám tedy představí pár odvážných, zkušených a originálních mužů, kteří se nebojí používat ruce a mnozí se svými výtvory i živí.



Prvním statečným, kterého Vám dnes ukážu je Měďák. Jak už asi přezdívka napovídá pracuje nejčastěji s mědí, kterou ale občas doplňuje o mořský korál, kameny, říční perličky nebo o tavené sklo při smaltování. Sám o své tvorbě říká: "Já osobně však dávám přednost jen mědi. Nejlépe vypadá obnošená, oleštěná a ošouraná časem. Se škrábanci, prachem i potem, nasáklá vzpomínkami..." Poslední dobou ale přibral do svého repertoáru i stříbro.
Jeho tvorba je velice rozmanitá. Na jeho flerovkém profilu můžete nalézt například náušnice, prsteny, náramky, náhrdelníky, přívěšky nebo spony do vlasů. Mě osobně úplně uchvátili jeho záložky do knih - takové nenápadně a zároveň strašně viditelné a vybízející. 
Samostatnou kapitolou jsou ale fotografie. Naleznete jich několik desítek, přičemž skoro u každé máte na výběr z několika druhů photoshopových úprav. Fotografie jsou k odběru prostřednictvím elektronické podoby, přičemž si můžete fotografii bez vodoznaku vytisknout kolikrát chcete.
Zdroj fotografií ke koláži: http://www.fler.cz/shop/medak


Hraboš se věnuje klasickému starému řemeslu - truhlařině a řezbařině. Pracuje se dřevem, ze kterého umí vyrobit opravdu divy. Kromě velkého nábytku v selském stylu v jeho nabídce můžete nalézt opravdu minimalistické věci - od kolíčků na prádlo nebo malé valentýnské srdíčka po hry, stojánky na svíčky nebo šperkovnice až k vyřezávaným miskám různých tvarů a velikostí (ty jsou asi nejoblbenější - troufám si říct).
V medajloneku o jeho tvorbě (na tomto odkazu - http://www.fler.cz/magazin/muj-kreativni-svet-hrabos-950) můžete vidět i jeho dílnu a proces výroby. 
"Můj ideální den v práci? Že bych neměl žádnou zakázku a mohl si dělat jenom sám pro sebe."

Zdroj fotografií pro koláž: http://www.fler.cz/shop/hrabos


Na konec jsem si nechala dva páry. Protože - musíme si to přiznat - ne na všechno muži stačí sami nebo si rádi nechávají pomoci s činnostmi, do kterým se jim samotným příliš nechce.

První pár na Fleru vystupuje pod nickem Ondruškovic. Zdeňek a Magdaléna se zabývají výrobou skvostů z kůže. Jedná se především o opasky, kabelky, peněženky, dokladovky, různé pouzdra a kapsičky. Více o jejich tvorbě naleznete v rozhovou - zde
Na tento pár jsem narazila úplně náhodou, když jsem si prohlížela různá videa a postupem času jsem se dostala i k tzv. workshopům - v této rubrice se na Fleru představují různí uživatelé, a ukazují v krátkém videu postup, kterým tvoří svoje výrobky. Návod na Zdeňkův kožený "ementálový" pásek je ke zhlédnutí na tomto odkazu - http://www.fler.cz/magazin/fler-workshop-vune-kuze-451
Zároveň jsou k dispozici i starší fotografie jejich tvorby, na kterých se můžete pokochat tu - http://www.fler.cz/blog/ohlednuti-za-rokem-2009-5324

Zdroj fotografií ke koláži: http://www.fler.cz/shop/ondruskovic


A na úplný závěr jsem si nechala ještě jedno staré řemeslo - ševcovinu. Tu na Fleru reprezentuje přezdívka Ottolin, pod kterou se skrývá Otto a Linda. Tento pár vyrábí ručně šitou originální obuv na míru. "Naše kožené boty a sandále jsou vyráběny z pravé hovězí kůže s měkkou podrážkou, šité voskovanou dratví. Při tvorbě bot se soustředíme nejen na kvalitu použitých materiálů a výrobních postupů, ale i na přirozený pohyb a vaše zdraví."
V jejich nabídce můžete nalézt opravdu širokou paletu všech možných druhů obuvi - od sandálek, balerínek, po polobotky až do kozaček nebo bot na zimu. V neposlední řadě jsou v nabídce i tzv. eko boty. "Díky našemu životnímu stylu, vztahu k přírodě a zkušeností s odpadovým hospodářstvím jsme se rozhodli rozšířit nabídku o ekologicky citlivější výrobky. Tyto produkty jsou vyrobeny z přírodní nebarvené kůže a surové gumy (přírodní kaučuk), v odstínu světlá a kouřová. S použitím těchto materiálů vám vyrobíme boty dle výběru z naší nabídky. V budoucnu se budeme snažit tímto směrem vyvíjet a rozšířit nabídku o více druhů a barev ekologicky zpracované kůže."
Na konec ještě přidávám opravdu zajímavé video, pro ty (jako například já), kdo si vůbec nedokáží představit, jak se takové pořádné botky vyrábí - http://www.fler.cz/magazin/fler-workshop-boty-do-nepohody-637.

Zdroj fotografií pro koláž: http://www.fler.cz/shop/ottolin

1 komentář:

  1. Nemohu tak docela souhlasit s tím termínem něžná část populace, protože dnes se už mnohé změnilo... ženy už dávno nejsou takové něžné růžičky a naopak muž od nich může čekat jen ten trn. :D
    Ale jinak máš ovšem pravdu, že hodně mužů rádo kutí a zajímavé navíc na tom je, že je to převážně pro ženy, což je i docela přirozené.

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)