neděle 14. září 2014

Mých 11 nejoblíbenějších citátů o fotografii

„Prvních 10 000 fotografií je nejhorších.” Henri Cartier-Bresson

Nikdo učený z nebe nespadl, i když má někdo větší a někdo menší talent, vždy se musíme k našim skvělým fotografiím „profotit“ přes spousty špatných fotek. Za každým skvělým fotografem stojí tisíce jeho hrozných fotek.  A s každou další fotografií se stáváme lepšími a lepšími. Trpělivost a pokora.

„Ani všechna technika na světě neodčiní neschopnost všímat si.” Elliott Erwitt

Je jedno jestli máme sebelepší fotoaparát s kvalitním snímačem, obstojně světelný objektiv a požadující clonou a navíc dokonalé světlo, když kolem sebe „nevidíme fotky“. A tak se může stát, že někdo z průměrným fotoaparátem v telefonu udělá lepší fotky než my, bez toho aniž by rozuměl pojmům závěrka či expozice.

„Neexistuje nic horšího než ostrá fotka s nejasným konceptem.” Ansel Adams

„Fotka je médium, má něco sdělit“. Pokud nenese informaci, pocit, příběh a záměr - je to „jen“ fotka. Nemusíme dělat dokonalé fotografie a retušovat sebemenší maličkost. Důležité by mělo být, jaký pocit z toho má jakýkoli pozorovatel a jaký vliv na něj udělala atmosféra na fotografii.

„Fotograf se může dívat kamkoliv.“ Garry Winogrand

Krásná a jednoduchá věta, která snad mluví za vše. Nejde o to nač se díváme, ale co ve skutečnosti vidíme. Jediná má otázka zní – může nebo musí?  

„Nezajímá mě fotografování nových věcí – zajímám se o to, jak vidět věci nově.“ Ernst Haas

Úzce souvisí s předchozím citátem. Říká se, že vše už bylo jednou jedno napsáno a já si myslím, že skoro vše už bylo i vyfoceno. Otázkou je, co fotograf ve skutečnosti vidí, když fotí?

„Když fotografujete, zkuste se otočit, nejlepší fotografie se může skrývat právě za Vámi.“ David Huffines

Někdy až příliš toužíme „ulovit“ co nejzajímavější záběr. Lákají nás originality, monumenty či roztomilosti. Co zkusit fotit něco nového, neprobádaného a neznámého? Zkusit se kolem sebe více rozhlédnout?

„Na fotkách mám rád to, že zachytí okamžik, který je navždy pryč, který se nedá zopakovat.” Karl Lagerfeld

Fotka zaznamenává přítomnost - okamžik, který je v době stisknutí spouště už minulostí. Pořídit fotografii je pro uchování vzpomínek poněkud jistější, než si daný obrázek vtisknout do paměti a doufat, že časem nevyprchá. Otázkou je, jestli právě v tomto okamžiku chceme držet fotoaparát či telefon a fotit?

„Opravdová fotografie nepotřebuje vysvětlení a také nemůže být popsána slovy.“ Ansel Adams

Tak tedy beze slov.

„Světlo dělá fotografii. Osvojte si světlo. Obdivujte ho. Milujte ho. Ale nad to všechno, poznejte světlo. Poznejte ho jak nejvíc můžete a poznáte klíč k fotografii.” George Eastman

Říká se, že začátečníci řeší fotoaparáty, amatéři objektivy a profesionálové světlo. Fotografie znamená malování světlem a světlo je vaše paleta s barvami. Světlo celou fotografii orámuje – dá jí nezaměnitelnou atmosféru. Jak řekl Alfred Stieglitz – „kdekoliv je světlo, můžeme fotografovat.“ Odkud pramení „pozdrav/přání všech fotografů“ – hlavně dobré světlo.

„Budete šťastni, pokud vyfotografujete jednu, možná dvě dobré fotografie za rok.“ Thomas Hoepker

Být ve správný okamžik na správném místě, mít s sebou zrovna fotoaparát, všimnout si dané situace dříve než nastane (a připravit si výhodou pozici a nastavit si foťák) a ještě k tomu mít dobré světlo – to vše najednou je skoro jako malý zázrak. Važme si toho a nestěžujme si, jak je to nemožné „vychytat“.

„Pokud Vás nezajímá život, pak fotografie ztrácí na významu.“ Ruth Bernhard

Fotografie je prostředek, abychom uviděli to, co viděl v daném okamžiku fotograf. A abychom to třeba při první příležitosti viděli v realitě i my. Pokud se procházíme a místo, abychom se rozhlíželi po okolí, koukáme do země a očima vyhledáme špičky bot, myslíme si snad, že na fotografiích najdeme něco nového? A zajímalo by nás to?



2 komentáře:

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)